De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar verschillende afvalproducten zoals repen en maaltijdshakes. Uit dit onderzoek blijkt dat deze producten vaak veel suiker bevatten en dus helemaal niet zo goed zijn om af te vallen.

Maaltijdvervangers

De fabrikanten van dergelijke producten prijzen hun producten vaak aan als een maaltijdvervanger die veel goede voedingsstoffen bevat, maar niets blijkt minder waar. Vaker wel dan niet bevatten maaltijdrepen en shakes veel suiker en dus snelle koolhydraten waardoor je een piek in je bloedsuikerspiegel krijgt en daarna weer snel trek hebt. De goede voedingsstoffen zijn daarnaast vaak ver te zoeken. Vezels en eiwitten zijn slechts in kleine hoeveelheden aanwezig in de meeste producten uit deze categorie, zo schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids.

De Consumentenbond testte 31 maaltijdvervangers in een gestandaardiseerde setting in een lab. Resultaat: 23 van deze producten scoorden lager dan een 6 voor de samenstelling op een schaal van 1 tot 10. Met andere woorden, helemaal niet zo gezond dus. En dus ook niet geschikt om mee af te vallen. Ter illustratie: een maaltijdshake van het merk Weight Care van 330 milliliter bevat meer suikers dan een glas cola. Twee ”Slank Maaltijdrepen” van het merk Lucovitaal, dat gelijk staat aan één maaltijd, bevatten meer suiker dan 1 snickers reep. Slechts 7 van de 31 getestte producten bevatten voldoende eiwitten.

Conclusie

Afvallen met behulp van maaltijdrepen en shakes lijkt dus geen verstandige keuze. Ga liever voor een bewezen afvalmethode, zoals vasten, en een gezondere lifestyle.