Vasten tegen overgewicht

Als je te zwaar bent of graag wilt afvallen is vasten een erg effectieve methode die ook nog eens veilig en gezond is mits je het goed uitvoert. Vasten werkt dus tegen overgewicht en heeft nog een aantal andere prettige bijkomstigheden.

Wat is vasten?

Vasten is simpel gezegd je lichaam onthouden van voeding. In de regel spreken we pas van vasten wanneer je een uur of 18 geen voeding tot je neemt. Als je een tijdje niks eet gaat het insulineniveau in het lichaam omlaag en dat werkt stimulerend op de vetverbranding. Daarnaast worden de groeihormonen in je lichaam actiever tijdens vasten. Wat levert dit op? De groeihormonen kunnen tijdens vasten in vijfvoud toenemen. Deze groeihormonen stimuleren de vetverbanding waardoor het dus makkelijker wordt om af te vallen. Wanneer je ook nog goed sport tijdens het vasten kunnen deze groeihormonen zelfs bevorderlijk werken op de spiergroei.

Vasten stamt eigenlijk uit de oertijd waardoor de genen van de mens hierop zijn ingespeeld, deze genen zijn naar alle waarschijnlijkheid nog altijd aanwezig maar worden niet geactiveerd omdat er voor de meeste Westerse mensen nooit voedselschaarste is. Het is natuurlijk wel zo dat tijdens het vasten er minder energie beschikbaar is voor het lichaam waardoor je eerder een moe en futloos gevoel kunt ervaren. Ga hier verantwoord mee om en ga niet te ver, ken je eigen grenzen.

Andere gunstige effecten van vasten

  • Het werkt weerstandverhogend
  • Verlaagt de kans op diabetes door vermijden van pieken in bloedsuikerspiegel
  • Helpt voorkomen van oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen in het lichaam